Rss Feed


Prospěšnost pití Zeleného čaje – proč?

10. September, 2013 od admin

Zelený čaj je starý dá se říci jako lidstvo samo. Není jisté jak lidé přišli na to, že listy čajovníku mají příjemnou chuť a aroma. Nevíme ani kdo první vypil výluh zeleného čaje ani čaje jiného. Zatímco čaj černý je spíše doménou indie, evropy, čaj zelený je spíše oblíben v asii, v číně, japonsku a podobně. Chuťové rozdíly čajů černého, zeleného a jiných by si měl porovnat asi každý sám aby zjistil kdy a který čaj je pro něho nejvhodnější.

Čaj Matcha velmi známý a kvalitní čaj, který se nescezuje, matcha je prášek ze spařených a sušených lísků zeleného čaje, který se pouze našlehá s vodou a jednoduše se pije. Tento čaj obsahuje několikrát více účinných látek než běžné luhované čaje. Je to dáno pravděpodobně tím, že vypijeme vše a nepijeme pouze vyluhované látky. Čaji Matcha se říká také obřadní čaj. Je dražší a jeho získání je náročnější. Tento čaj je před sklizní zastíněný čímž se stimuluje produkce chlorofilu v jeho listech.

Zelený čaj jako mnoho dalších produktů přírody obsahuje širokou paletu látek, které lidský organismus potřebuje. Většinou zelené čaje obsahují vitaminy A, B, C, E, K. Zelené čaje by měli mít antioxidační, antizánětlivé účinky jako mnoho dalších bylin.

Bylo zjištěno, že zelený čaj může pomoci spalovat tuky, při jeho požití po cvičení se toto spalování tuků zvýšilo asi o 25%. Zvýšený pitný režim se obvykle doporučuje nejen při hubnutí ale i různých očistných kúrách. Důvodem je pravděpodobně to, že dostatek tekutin pomáhá odplavovat nečistoty a odpadní látky z těla ven. Pokud nahradíme vodu ještě léčivým výluhem zeleného čaje, je možné že bude zdravotní účinek ještě silnější.

Podle studie snížilo pravidelné pití zeleného čaje riziko kardiovaskulárních chorob – tedy například srdeční infarkt o 26%.

V Asii lidové recepty doporučují pití 10 šálků zeleného čaje denně v případě rakoviny. Není však jisté jestli existují studie, které by tvrzení o blahodárném působení zeleného čaje při rakovině potvrdily. V čajových lístcích jsou také látky nazvané katechiny, tyto látky by měly mít antioxidační a redukční vlastnosti, což je schopnost likvidovat volné radikály. Volné radikály Zelený a černý čaj obsahuje také kromě vitaminů i kofein. Kofein je látka, která podle Wikipedie pozitivně stimuluje centrální nervovou soustavu a srdce. Velké množství kofeinu při častém pití čaje však vytváří návyk a může být také na škodu, jako většina léků. Klasické sypané zelené čaje umožňují vícenásobné použití, při prvním louhování můžeme vodu slít velmi brzy, například během necelé minuty, při dalším louhování již je možné nechat luhovat delší dobu. Při prvním louhování zeleného čaje a promíchání louhu se do vody přemístí velké množství kofeinu, při opakovaném výluhu již je množství kofeinu nízké. U zelených čajů je možné tyto luhovat i ne vroucí vodou. Například vodou o teplotě 80-60 stupňů celsia. Vznikne tak slabší výluh méně trpké chuti jelikož do vody nepřejde velké množství tříslovin.

Share Button




Byl Vám tento článek užitečný? Zmiňte se prosím o něm na svém webu, na fóru nebo v diskuzi.
Adresa článku: http://howtodo.cz/prospesnost-piti-zeleneho-caje-proc/ :)
Děkujeme

Přidejte komentář »

Zatím bez komentářů.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>