Nejedna hospodyňka touží po vlastních čerstvých bylinkách, které dokáží v kuchyni úplné zázraky. Správná kuchařka ví, že se jim nic nevyrovná. Ovšem zasadit a starat se o tyto kouzelné rostlinky potřebuje trochu zkušeností. Některé potřebují více vláhy, druhé zase více slunce. Některé spíše stinné místečko, další speciální příměsi. Člověk aby se vtom vyznal. V tomto článku si řekneme jak se starat o ty nejzákladnější, jenž při přípravách nejrůznějších pokrmů používáme.
Základní informace
Pro začátek si zajděte koupit klasické hliněné květináče. Je to nejlepší varianta, kterou můžete pro své bylinky udělat. Vzduch se bude lépe dostávat ke kořínkům. Optimální teplota pro pěstování je mezi 16 a 21 stupni Celsia s vlhčím prostředím. Není lepšího místa než-li v naší kuchyni. Přímo do připravené zeminy můžeme set estragon, petržel, bazalku nebo pažitku. Ostatní bylinky je lepší nechat den předem nabobtnat na teplém místě ve vlažné vodě. Mezi rychle se rozrůstající rostliny patří např. Estragon, máta a tymián. Pro ty zvolte větší truhlíky nebo mísy.
- pod plným sluncem pěstujte
Majoránku, dobromysl, šalvěj, tymián, bazalku, lichořeřišnici, rozmarýn, meduňka
- Při polostínu pěstujte
Pažitku, petržel, kerblík, mátu, řeřichu
Bazalka
Sejeme do lehké zahradní zeminy s pískem. U této bylinky volíme časté zastřihování, aby se nám přespříliš nevytáhla. Za parného podnebí musíme často zalévat.
Je výborná do salátů na pizzu, těstoviny, ryby. Je základním atributem italské kuchyně. Bazalka blahodárně působí na náš žaludek.
Majoránka
Pro vlastní setí použijte zeminu s pískem v poměru 1:1 s přídavkem vápna. Za žádných okolností ji nevystavujte chladu, je velice náchylná. Je skvělým ochucovadlem rýže, brambor, luštěnin. Skvěle provoní polévky, bramboráky. Výborná i sušená.
Saturejka
Smísíme lehkou zahradní zeminu s pískem a trochou vápna. Mlaďounké hodně zalévat a vystavovat slunci. Odrostlé už zaléváme méně, mají totiž raději sušší prostředí. Pikantní peprná chuť, jež nedráždí žaludek. Výborná náhražka za ostré koření pro všechny co s ním mají problémi. Je výborná na pečení k masu, polévek.
Meduňka
Smísíme zeminu s pískem a kompostem v poměru 1:1:1. Má ráda slunce a hojnou zálivku. Pro své krásné aroma byla pasována na královnu sladkých jídel. Uvařte si výborný meduňkový čaj s citrónem. Vhodná i do houbových pokrmů, bešamelových omáček, přípravě divočiny. Můžeme ji na zimu sestřihnout a nechat přezimovat.
Libeček
Smísíme jednu část zeminy s dvěmi části kompostu. Nepotřebuje tolik světla ani tepla. Choulostivý je na sucho. Vyžaduje bohatou každodenní zálivku. Aromatický libeček hodně připomíná polévkové koření, taktéž se do nich náramně hodí. Ovšem využití nalezne i v dušených jídlech, přísada do nádivek, omáček. Dá se nakládat do soli nebo zamrazit.
Šalvěj
Smísíme zeminu trochu vápna, písku a kompostu. Vyžaduje přímé slunce a se zálivkou spíše opatrně. Má raději sucho. Pro svou protizánětlivou vlastnost je vhodný k přípravě čajů, ale také je ideální k jakémukoliv pečenému, nebo dušenému masu. Čím větší horko šalvěji dopřejeme, tím větší vůni z něj pocítíme.
Adresa článku: http://howtodo.cz/jak-spravne-pestovat-pokojove-bylinky/ :)
Děkujeme
Leave a Reply