Rss Feed


Čím topit při grilování a uzení?

6. February, 2015 od admin

Grilované a uzené pokrmy jsou oblíbenou součástí českých jídelníčků! Aby však vepřové mělo tu správnou křehkost a hovězí se jen rozplývalo na jazyku, je třeba grilovat a udit na správném dřevě. Poradíme, jak ho vybrat!

Kuřecí, vepřové, hovězí, ryby, ale také uzeniny, zelenina a sýry. Už jen při představě těchto grilovaných či uzených pochoutek se každému sbíhají sliny. Kouř a opékání vytvoří chutě, kterých jinou úpravou nedocílíte. Ovšem má-li být chuť skutečně jedinečná, je třeba volit správné dřevo, a to pro grilování i uzení!

Zahradní udírna, gril a krb – Výběr dřeva

Na kvalitu kouře a také výslednou chuť má velký vliv výběr dřeva. Samozřejmě, že důležitá je také teplota, ale hlavní, ovlivňující ‘’slovo’’ má dřevo.

Obecně lze říci, že nejkvalitnější je to tvrdé z listnatých stromů. Ideální je buk nebo dub, ale své splní také dřevo z břízy, hrušky, jabloně, jilmu, topolu, jasanu, olše, habru, a k doladění vůně i chutě masa také ze švestky – té však jen pár polínek! Pokud to se švestkovým dřevem přeženete, bude mít maso štiplavou příchuť.

Má-li být kouř skutečně aromatický, je možno k dřevu přidat také vlhké piliny, taktéž z tvrdých listnáčů. Dřevo je nutno zbavit kůry, který dává masu nepříjemnou chuť.

Zahradní krby, jejichž součástí je gril a udírna, lze roztopit na provozní teplotu zprvu měkkým dřevem (jehličnany), poté je však nutno používat jen to tvrdé. Použitím měkkého dřeva ze smrku, borovice či jedle ušetříte to tvrdé, které začnete přidávat až po dosažení potřebné teploty. Proč je měkké dřevo nevhodné? Obsahuje příliš pryskyřice.

Zcela vyhnout byste se měli používání dřeva starého, ztrouchnivělého. Také chemicky ošetřené dřevo je nevhodné!

Správnost vybraného dřeva poznáte také podle kouře

Je-li kouř hustý a vlhký, pak máte ideální teplotu hoření i správné dřevo. Pokud je však kouř hustý, suchý, pak je se maso na povrchu vysušuje a ztrácí na chuti. Vlhkého kouře můžete dosáhnout pomocí zvlhčování dřeva a hoblin.

Na jakém dřevě udíte, opékáte a grilujete vy?

Share Button




Byl Vám tento článek užitečný? Zmiňte se prosím o něm na svém webu, na fóru nebo v diskuzi.
Adresa článku: http://howtodo.cz/cim-topit-pri-grilovani-a-uzeni/ :)
Děkujeme

Přidejte komentář »

Zatím bez komentářů.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>